mandag 14. juni 2010

Klassen


ved hallgjerd

Handlingen i filmen er lagt til en ungdomsskoleklasse, som vi følger gjennom et helt skoleår. Miljøet er et speilbilde av det franske samfunnet. Klassen representerer et kulturelt, etnisk og religiøst mangfold . Blant elevene på 14-15 år  koker det av energi, pubertet, trass, aggresjon.
Kontaktlæreren utfordres stadig, og diplomati og tålmodighet strekkes til det ytterste. Han er ikke tilhenger av straff og trusler, men prøver i det lengste å kommunisere med elevene, og å forstå dem. Han utfordrer dem stadig, og går tett innpå dem med sine spørsmål.


 
Francois Begaudeau jobbet et år som lærer på en ungdomsskole i Paris, og skrev boka Entre les murs, om sine erfaringer. Regissør Laurent Cantet lot forfatteren av boka bli skuespiller, som læreren i Klassen.
Filmen sier mye om de enorme utfordringer læreren må hanskes med. Den viser at hverdagen som elev kan være en utfordring for rastløse og understimulerte ungdommer. Filmen  har også fokus på hvordan skolen ikke er i stand til å fange opp elever som sliter.

Klassen er en fin, troverdig og ærlig film, og er svært tankevekkende.
Filmen er et flott utganspunkt for klassediskusjoner. Vi har filmen.

On a tightrope


av Eli

On a tightrope er en film som handler om en gruppe foreldreløse barn i Xinjiang-provinsen i Kina som  bor på et  statlig barnehjem. De tilhører en stor muslimsk minoritet som kalles uigurer. Xinjang- provinsen tilhører Kina, og kinesiske myndigheter er ikke interessert i å gi denne minoriteten mulighet  til å velge sitt eget liv. Religion er forbudt i Kina , og barna på hjemmet får en oppvekst og opplæring i alt anna enn sin egen kultur.


Bakteppe for denne dokumentaren er Xinjiang-provinsen som er et av de verste stedene i verden når det gjelder undertrykkelse, men som vi sjelden hører noe om.
Uigurene blir systematisk undertrykket, hundrevis er henrettet, tusener fengslet. Kina glorifiseres og det er lett å kjenne igjen propagandaen.
 Med røde tørklær rundt halsen hører barna om formann Mao, mens de drømmer om et anna liv, et liv med lykke og glede sammen med en mor, og en far.
Og når det ikke er noen mor eller far der? Når far er død, når mor ikke kan ha deg?
Da drømmer du om å bli en av de beste til å balansere på line. Å gå på line, dawaz, er en eldgammet uigursk tradisjon. Er du ikke god på noe anna, så kan du kanskje bli en god linedanser om du trener hardt.
I denne dokumentarfilmen følger vi barna i ett år. Vi ser hvordan de lever, og vi blir kjent med drømmer og lengsler som de har.
Denne filmen er den første i en serie som omhandler menneskerettighetene i totalitære og autoritære regimer.
Filmen har fått flere priser, og den er den første filmen som er innspilt i Xinjiang og som handler om uigurene.
Og så er det en vakker og rørende film også. Varighet er 1 time og 10 min.

mandag 7. juni 2010

Doubt - med Meryl Streep, Amy Adams og Philip Seymour Hoffmann

ved hallgjerd

Året er 1964, og i St. Nicholas i Bronx prøver den karismatiske presten, Father Flynn å endre skolens strenge regime. Søster Aloysius er skolens rektor, og holder et jerngrep over skolen. Hun utøver beinhard disiplin  gjennom frykt.
Politikken er i ferd med å snu, og skolen tar inn sin første fargede student. Flere på skolen ønsker å få bort den nye presten, og motarbeider han på ulike vis. Noen setter ut rykter om at presten tar seg for mye av den fargede eleven. Rektor setter igang et korstog mot presten for å avdekke sannheten, og for å få fjernet han fra skolen. Rektor  har ingen form for beviser. Med sin egen moralske overbevisning fører hun en nådeløs kamp mot Father Flynn, og prøver å få han fjernet. Når bevisene mangler, er det kun tvilen som gjenstår...

Hun er overbevist om at hun er på sporet av en mørk hemmelighet.
Detter er en sterk, tankevekkende film.

Oscarvinner og manusforfatter John Patrich Shanley er regissør. Filmen har fått terningkast 5 i Dagbladet, NRK P3, Adresseavisa og Aftenposen.

Selvfølgelig har vi filmen til utlån  på vårt bibliotek