torsdag 23. januar 2014

Bok eller film?

 

 

Mange filmer som lages er basert på en bok. Noen mener at boka er best, mens andre liker filmen. Den Oscar nominerte filmen "12 Years a Slave" er for eksempel basert på selvbiografien til Salomon Nothurp fra 1853. 

Nyere bøker på kino er "Boktyven" av Markus Zusak, "Meg eier ingen" av Åsa Linderborg og "Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant", av Jonas Jonasson.


Boktyven

Foto: Cappelen Damm
Boka har handling i Nazi-Tyskland under 2. verdenskrig. Vi møter 9 år gamle Liesel som bor hos en fosterfamilie i Himmelgaten i München, fordi foreldrene er sendt i konsentrasjonsleir. En dag finner Liesel en bok i snøen ved brorens grav, og dette blir opptakten til mange dramatiske hendelser i hennes liv. Liesel har nettopp oppdaget noe hun ikke kan motstå, nemlig bøker. Graverens håndbok skal bli den første av i alt 14 bøker hun stjeler i løpet av de neste årene, og det er fosterfaren som lærer henne å lese. Bøker blir det som lyser opp i livet, i en ellers så mørk og dyster tilværelse. Og døden har aldri hatt mer å gjøre enn nå.

 

 

 

 

 

Meg eier ingen


Foto: Filmweb
Åsa Linderborg er født i 1968, og det er hennes historie som blir beskrevet i boka. Dette er en oppvekstskildring fra Sverige på 1970- tallet. Åsa vokser opp alene med sin far, som jobber som herder på metallverket i Västerås. Mora reiser fra dem da Åsa er liten. Faren er veldig opptatt av at alt skal se bra ut, så de har alltid blomster i vinduene og på ballkongen, og leiligheten er alltid fin. Men han starter som regel dagen med å kaste opp gårsdagens øl, og han setter Åsa igjen i mørket utenfor barnehagen, så hun kan vente alene til de åpner. Selv om Åsa skammer seg over faren, synes hun han er verdens beste far. Dette er en bok om klassetilhørighet, alkoholmisbruk og kjærligheten til en far.



 

 



Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant

Foto:Vigmostad & Bjørke
Allan Karlsson har havnet på gamlehjem. Hundreårsdagen hans nærmer seg og stor feiring med ordfører og lokalavis venter, men Allan vil ikke være med. Han klatrer ut av vinduet, og med en motorsykkelbande og politiet i hælene legger han ut på en måneds lang reise gjennom Sverige. Boka er også en reise gjennom Allans liv på 1900-tallet.














Lån bøkene på biblioteket.